Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Nemzetközi kapcsolatok

Magyarországnak valamennyi szomszédos országgal van határvízi egyezménye. Az egyezmények kormányközi megállapodáson alapulnak, végrehajtásukért a határvízi bizottságok, illetve azok vezetői, a két együttműködő kormány által kinevezett meghatalmazottak és meghatalmazott-helyettesek a felelősek. A meghatalmazottakat és helyetteseiket munkájukban a határvízi titkárok és az albizottságok, munkabizottságok segítik.

A vízrajzi tevékenységhez kapcsolódó határvízi együttműködést az ÉMVIZIG a Magyar-Szlovák Közös Vízminőség-védelmi és Hidrológiai Albizottság Hidrológiai Szakértői Csoportjának keretén belül végzi, mint Keleti regionális munkacsoport.

A csoport feladata a működési területet érintő, határt metsző vízfolyások (Bodrog, Hernád, Sajó és Bódva) magyar és szlovák oldalon kijelölt szelvényeiben (összesen 9 db) a vízhozamok közös, illetve egyidejű méréseinek végrehajtása évente 10 alkalommal. A mérések kivitelezése mellett folyamatos az érintett állomások vízállás és vízhozam adataira vonatkozó adatcsere, illetve adategyeztetés.

Az OVF, az ÉMVIZIG és az SHMU érintett intézményei évente két alkalommal vesznek részt adategyeztető tárgyaláson, amelyek közül az egyik magyar, a másik szlovák területen kerül megrendezésre. A megbeszéléseken a mérési eredmények egyeztetése, egyes állomások esetében közös vízállás-vízhozam összefüggés görbe szerkesztése, valamint az adatsorok egyeztetése, a statisztikai összehasonlítása, szélső értékek összehasonlítása.

Az országok közötti adatcsere a Magyar Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közötti hidrológiai adat- és információcsere szabályzatban foglaltaknak megfelelően történik.


A poroszlói HVB albizottsági ülés beszámolója

A beszámoló letölthető PDF dokumentumban.

A diasor letölthető PPTX dokumentumban.


HVB albizottsági ülés 2014 november beszámolója

A beszámoló letölthető PDF dokumentumban.


Bodrog magyar - szlovák határvízi szemle

Az esemény 2014. október 15 - 16. között zajlott, az útibeszámoló letölthető: Bodrog határvízi szemle beszámoló.pdf.

A Bodrogközi Tisza-felső és a Bodrog bal parti árvízvédelmi rendszer fejlesztése: bodrogköz 2013 05 23.ppt.

Beregi komplex árapasztási és ártér-revitalizációs fejlesztés: Beregi_tározó_műszaki.ppt.

A Szamos-Krasznaközi árapasztó tározó bemutatása: SZKTározó bemutatása_okt. 16_Gulyás.ppt.


A XXXIV. Tározó Napok Konferencia (Szlovákia, Ótátrafüred, 2014. június 24.) szakmai előadásainak szlovák és angol nyelvű anyagai:


Az Igazgatóság személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatása elérhető a linkre kattintva