Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

A Tiszalöki Vízlépcső. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

Corvette. Kattintson a képre a további képek megtekintéséhez!

Video a Tiszalöki Vízlépcsőről. Kattintson a képre a video letöltéséhez!

Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság - Tiszalöki Vízlépcső

A Tisza folyó XIX. századi szabályozását követően, az érkező vízmennyiség gyorsabb lefolyása következtében időközönként aszályok sújtották a mezőgazdaságot. Emiatt az 1937-es öntözési törvényben meghatározták 5 vízlépcső építését a Tisza folyó stratégiailag fontos folyamszakaszaira. Csak kettő valósult meg, ezek egyike az 1954-ben, 94,50 mAf +/- 10 cm üzemi felvízszinttel átadott "Debreceni Vízügyi Igazgatóság Duzzasztómű Üzemvezetősége, Tiszalök".

1964-től a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatósághoz kerül, mint Duzzasztómű, és az üzemi felvízszinten, a bal parton megalakul az önálló Hajó és Gépjavító üzem a megépített sólyatérrel. Ezek egyesítéséből 1974-ben megalakul a Tiszalöki Vízlépcső és Hajójavító Üzem, majd 1994-től a jelenlegi Tiszalöki Vízlépcső.

Tevékenységi köreként az alapításkor a tiszalöki duzzasztómű és hajózsilip üzemvitelét, karbantartását és nagyjavítását, valamint a kezelésében lévő gépjárművek, építőipari gépek és vízi járművek javítását, karbantartását határozták meg.

A sólyatér, majd a jól felszerelt üzemcsarnok megépítésével lehetőség nyílt az alaptevékenység - duzzasztómű és hajózsilip munkái - mellett egyéb feladatok vállalására, így idegen megrendelésre vízi járművek, folyami közlekedési eszközök, belvízvédelmi szivattyútelepek gyártására, különféle acélszerkezeti munkák végzésére.

Az 1980-as évek közepétől hajójavító bázisunkat az országban a 3. - 4. helyen jegyezték.

1997-ben, a vízügyi ágazatban történt átszervezések következtében a műhelyek jelentős részét privatizálták.

A 80-as évek közel 200 fős létszáma helyett a Tiszalöki Vízlépcső jelenleg közel 40 fővel dolgozik, a sólyatér, a gépek, berendezések jelentős része az üzem kezelésében maradt.

Az üzem tevékenységi köre a duzzasztómű és a hajózsilip üzemvitele, karbantartása, nagyjavítása, rekonstrukciója kibővülve vízkárelhárítási, vízminőségvédelmi feladatokkal.

Ezen kívül - megrendelés esetén - lehetőségünk van különféle acélszerkezetek (pl. árvízvédelmi zsilipszerkezetek csappantyúk stb.), valamint folyami közlekedési eszközök - hajók, úszóművek - javítására, gyártására.

Elérhetőség:

Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság - Tiszalöki Vízlépcső
4450 Tiszalök, Pf. 44

Tel/fax: (42) 578-510 /hajózsilip használata esetén is/
Telefax: (42) 578-511
Email: tiszaloki.vizlepcso@emvizig.hu


Az Igazgatóság személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatása elérhető a linkre kattintva