Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság

Az ÉMVIZIG szakaszmérnökségei. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

Az ÉMVIZIG tokaji szakaszmérnöksége. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Tisza az ÉMÖVIZIG tokaji szakaszmérnöksége felől. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

A Tiszán Tokajnál 2000. április 12-én mért 928 cm-es vízállás emlékműve. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Tokaji Szakaszmérnöksége

A Szakaszmérnökség működési területe 1.068 km2.

Ez a terület lefedi a Szerencs, Gilip és Harangod patakok teljes vízgyűjtőjét; a Taktaközt; továbbá a Sajó és a Hernád folyók balparti területeinek egy részét, Emellett tartalmazza még a Bodrog balparti vízgyűjtőjét Tokaj területén.

Közigazgatásilag - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye négy községének (Tiszaeszlár, Tiszalök, Tiszadada és Tiszadob) külterületeinek a Tisza folyó jobb partjára eső részét kivéve - A működési területE Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területére esik. Ez összesen 45 települést jelent, ebből kettő (Tokaj és Szerencs) városi ranggal is rendelkezik.

A Szakaszmérnökség központja és egyben Védelmi Központja Tokajban található.

Az egység vízgazdálkodási és vízminőségvédelmi, vízminősgékárlehárítási állami feladatköröket lát el a fenntartási, üzemeltetési és az operatív tevékenység területi teljesítésével.

A szubszidiaritás szellemében konstruktív kapcsolatot tartunk fenn az önkormányzatokkal, gazdálkodókkal és egyéb szervezetekkel - intézményekkel.

Az árvízvédelem és folyógazdálkodás területén feladata a Taktaköz (2. 07. sz. ártéri öblözet, 253.2 km2) két védelmi szakaszán az árvízvédekezés, valamint a Tisza folyó 493 - 544 fkm. közötti, jegesedésre igen hajlamos szakaszának kezelése.

A 13 gátőrjáráson 10 gátőrtelep van.

Vízgyűjtőrendezési feladatok között kiemelkedő a 256 km2-es belvízrendszer fenntartása - karbantartása és az operatív védekezés, valamint a kisvízfolyások és mellékvízfolyásainak (Harangod - patak, Szerencs- patak) kezelése, és ezek külterületi szakaszain az un. völgyi áradások elleni védekezés.

Csatornaőrtelepek száma kettő. A Taktaközi főcsatorna üzemeltetése meghatározó a területi vízgazdálkodás területén, belvízvédelmi és ökológiai szerepe ennek a vízfolyásnak stratégiai jelentőségű. Az Aggteleki Nemzeti Park Tokaj - Bodrogzugi Tájvédelmi Körzetének egy része részben lefedi a terület ÉK-i sarkában lévő Tokaji Nagy-Kopasz hegyet, mely szubmediterrán jellegű.

A BNP Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet a Taktaköz DNY-i oldalán helyezkedik el, a területének egynegyed része a Ramsari Egyezmény nemzetközi jelentőségű vízi élőhelyeinek listáján is szerepel.

Elérhetőség:

3910 Tokaj, Széchenyi sétány 2.
Telefon: (47)553-050
Telefax: (47)553-051
e-mail: tokaji.szakaszmernokseg@emvizig.hu


Az Igazgatóság személyes adatok kezelésére vonatkozó tájékoztatása elérhető a linkre kattintva