Üdvözöljük az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Honlapján!


Ár- és belvízvédelmi osztaggyakorlat a Sajó partján. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

Ár- és belvízvédelmi osztaggyakorlat a Sajó partján. Kattintson a képre a nagyobb méretű kép megjelenítéséhez!

Ár- és belvízvédelmi osztaggyakorlat a Sajó partján

Az elmúlt években több, jelentősebb, sok esetben rendkívülinek is mondható árhullám vonult le tetemes kárt okozva a Tisza, a Bodrog, a Hernád és Tarna folyók mentén, illetve a 99-06. évek közötti időszakban többször hónapokon keresztül védekeztünk a belvízi elöntések mérséklésével és megszüntetésével. Ebben az évben a korábbi évekkel ellentétben nem volt jelentős ár- és belvízvédekezés, nagyobb árhullámok és elöntések nem alakultak ki.

A 2007. november 07-én megtartott ár- és belvízvédelmi osztaggyakorlat a védekezésben részt vevők szinten tartását, továbbképzését az eszközök, technikák alkalmazásának gyakorlását, akik pedig eddig nem vettek rész a védelmi osztag munkájában, azok számára a betanulást jelentette.
A gyakorlat keretében egy szimulált árvízvédekezés miatt a Sajó mentén történt beavatkozás 4-6 m-es szádfalak leverésével, amit a töltésszakadások lezárására, a vízfolyások mederelzárására, illetve a töltéstestben a víz szivárgási útjának lezárására használnak. A belvízvédekezés gyakorlására nagy teljesítményű szivattyút és a hozzá tartozó csővezetéket, az éjszakai védekezés körülményeinek biztosítására vonalvilágítást építettek ki áramfejlesztőkkel.
Új tecnikaként kipróbálásra került mobil gátrendszer is. A védekezési gyakorlatban közel 70 fő vett részt.